Stora förändringar görs bäst ett steg i taget
Andreas Olsson gillar att tweaka och trimma och få ut det där lilla extra. Han hjälper gärna kunderna med containerlösningar och automatisering, och rekommenderar dem att ta ett steg i taget. “Vill man för mycket på en gång kör man fast.”
Det finns mycket att vinna på såväl molnet som containers och automatisering tycker Andreas. Men det är ofta bäst att börja i lite mindre skala och ta ett steg i taget. Att många organisationer kör fast på sin väg till molnet tror han beror på att man vill göra för mycket på en gång.
"Då är det bättre att man först skapar virtuella servrar i en molnmiljö, hjälper kunden att analysera vad man ska börja med att flytta över och sen bygger ut i lagom takt."
Specialist på lastbalanseraren Big-IP
En av Andreas specialiteter är att jobba med en lastbalanserare som heter Big-IP. Lastbalanserare används för att sprida och balansera den trafik som kommer in till en sajt med flera servrar så att upptiden ska bli så bra som möjligt.
"Om en server går ner skickas trafiken till någon av de andra servrar som är uppe. Men det är bara en av de saker man kan göra med Big IP som är ett väldigt kraftfullt verktyg", berättar Andreas.
"Man kan också använda det för att till exempel göra uppgraderingar av sina applikationer på ett kontrollerat sätt utan att behöva ta ner tjänsten."
Tweakar och trimmar
Andreas konsultkollega Anders Nygård intygar att han är en stjärna på Big IP.
"Det är en lastbalanserare som i stort sett alla större webbsajter använder idag och som i det allra enklaste fallet är ganska lätt att använda. Men man kan tweaka och trimma verktyget och få ut väldigt mycket mer av det om man vet vad man gör och där skiner verkligen Andreas."
Anders har jobbat länge med Andreas och säger:
"Andreas lyssnar alltid på kunden och försöker hitta en lösning som översätter kundens önskemål till en teknisk lösning. Han har tålamod att lyssna tills han förstår, oavsett hur tekniskt insatt kunden är. Han är också en person som alltid tar tag i saker och ser till att de blir gjorda."
Verkligheten - en bra skola
Många som stöter på Andreas en vanlig arbetsdag tror att han har gått KTH eller någon liknande högskola. Men det har han inte. Däremot har han gått utbildningar inom till exempel Linux och Windows och betraktar bredden som sin största styrka.
"Jag är en så kallad “trial-and-error-person”, säger han själv, jag började i tidig ålder och satt och lekte med datorn i pojkrummet. Jag är självlärd helt enkelt och har lärt mig av verkligheten."
Han tycker att det kan vara en fördel.
"Jag har ju stött på alla problem på riktigt. Den som bara har läst om dem i böcker vet ju inte exakt hur det funkar i praktiken."
Såg RedBridge som mästare
För åtta år sen när han kom till RedBridge var det genom en kompis. Han skickade in sitt cv och blev väldigt smickrad när han till slut blev erbjuden ett jobb.
"Jag såg verkligen RedBridge som en mästare på Linux och jag var inte säker på att jag var i samma liga som de som jobbade här."
Men när han började jobba insåg han att stämningen var generös och att kollegorna gärna ville dela med sig av det de kunde. Det var lätt att komma in och få ta del av hela den samlade kunskapen. Här har han lärt sig mer om containerteknologi och fått omsätta sina kunskaper till praktik ute hos kunder.
"Det är så jag har dragit slutsatsen att många vill göra för mycket på en gång. I nya omställningar är det alltid bäst att börja smått och sen utöka."
Just den goda stämningen på jobbet är en av de saker han gillar bäst med att vara på RedBridge. Det och att det hela tiden dyker upp nya utmaningar och problem att lösa.
Vill du fråga Andreas något? Skriv din fråga här.