Bäst i test?

(RedBridge)

Beställare av e-handelssajter väljer ofta bort prestandatester inför lanseringen av nya applikationer. Det här sker mestadels för att man lever i tron om att nödvändiga tester redan är genomförda. När sajten sedan kraschar undrar man varför, vi har ju testat den nya funktionen? Så hur vet man vilket test som är det rätta, och när ska man göra det? Lär dig skapa förutsättningar för ett verksamt test som ser till att din sajt håller måttet i realiteten.

drift

Att designa, bygga och hålla en högpresterande e-handelssida tillgänglig dygnet runt är ett omfattande projekt som kan innehålla runt tusen olika aktiviteter från start till mål. Något som dina användare varken känner till eller bryr sig så mycket om. De har skyhöga förväntningar på kvalitet, hastighet och upplevelse. Allt annat leder till minskade intäkter och ett skamfilat rykte som sprids snabbt i sociala medier.

Baselinetest ger dig den koll du behöver

Baselinestest är ett brett och heltäckande prestandatest som passar e-handelssajter och deras verklighet. En verklighet som ständigt utsätts för nya prövningar. För det är inte bara säljtopparna Black Friday, Cyber Monday och julhandeln som innebär högrisk. För att hålla sig i top-of-mind hos kunderna idag måste e-handelssajter kännas attraktiva över hela året. Med ett ständigt flöde av nya funktioner, applikationer och plötsliga kampanjer ökar riskerna.

Varför struntar många i tester och chansar?

I alla utvecklingsprojekt utförs någon form av test. Gäller det en ny applikation, så testas oftast själva funktionen av utvecklingsteamet i den egna utvecklingsmiljön. Men det räcker inte med att testa i utvecklingsmiljön, då det bara ger en indikation på hur applikationen fungerar, men inte hur den presterar i produktionsmiljön. När tiden fram till lanseringen krymper, vilket inte är ovanligt, upplevs ytterligare tester som överflödiga och tas bort i den allmänna stressen.

Så hur gör man bäst?

Prestandatester av typen Baselinetester är det nödvändigaste testet för en e-handelssajt eftersom det testar vad som händer i verkligheten. Den goda nyheten är att prestandatester inte behöver komma i slutet av ett projekt, utan går att köra igång redan tidigt i processen. Arbetet behöver inte vara mer än 20% klart för att man ska börja ana hur sajten kommer att upplevas. Och här kommer det viktiga; applikationen testas parallellt i en speglad miljö som tar full hänsyn till användarmiljön. Det ger en ny dimension till utvecklingsarbetet, som nu kan modifieras under resans gång.

Baselinetester sparar tid och pengar

För den oinvigde låter det kanske dyrt med parallella processer, men sanningen är att det istället kan bli precis tvärtom. Det är mer ekonomiskt att modifiera utvecklingen under gång än efter en krasch där de uteblivna intäkterna också ska läggas på minuskontot. För utvecklingsteamet kan också förseningar blir extra kostsamma. Ett nytt hot som dykt upp på senare tid är viten, där bolagen bötfälls löpande för överskridet leveransdatum.

Receptet för ett fungerande test av en e-handelssajt

  1. Välj att göra ett Baselinetest och i en miljö som överensstämmer med den verkliga.
  2. Planera in testning tidigt, allt behöver inte vara färdigutvecklat, 20% är tillräckligt.
  3. Arbeta parallellt i test- och utvecklingsmiljö för att löpande kunna anpassa lösningen.

Sammanfattning av Baselinetester

Baselinetestning ger möjlighet att kunna identifiera maxkapacitet och kunna felsöka eventuella prestandaproblem av webbsidor och mobilapplikationer. Det går att få en säker bekräftelse på webbprestanda och därmed kvalitetssäkra kommande lanseringar av webb- och mobilapplikationer. Det ger även möjlighet att i förväg planera för kommande besökstoppar och infrastrukturinvesteringar. Hör av dig till RedBridge så berättar vi mer.

Vi har precis skapat en ny fantastisk broschyr

Du kan ta del av den här!