Daniel Pfeifer – I huvudet på en utvecklare

 

Tuffa utmaningar

Han gillar tuffa utmaningar oavsett om han bygger bankappar eller brygger hemmagjord öl. Och så är han övertygad om att Open Source och öppenhet är det som driver teknikutvecklingen framåt. Möt Daniel Pfeifer, en av våra skarpa utvecklarhjärnor.

Daniel Pfeifer är systemutvecklare och Principal Consultant för RedBridges utvecklingsavdelning. Han föddes i Tyskland men bor i Sverige sedan 16 år tillbaka.

Hittar alltid en lösning

Enligt Stefan Andersson, vd på RedBridge, är Daniel en person som tar sig an alla tekniska förändringar i IT-branschen med stor glädje och handlingskraft. Han går i land med allt han företar sig även om utmaningarna ibland är riktigt tuffa. Dessutom ställer han upp i vått och torrt för sina kollegor och hjälper gärna andra att hitta lösningar på svåra frågeställningar.

Mer om konsulter

Bra utveckling glädjer både kunder och kollegor

RedBridges systemutvecklare har historiskt hjälpt kunder inom framför allt bank och försäkring. De tog fram de första mobilapparna för en bank som numera används dagligen av bankens kunder. För en annan bank lyfte de hela utvecklings- och driftplattformen till ett eget moln med ny utvecklingsmetodik som DevOps och CI/CD (continuous integration/continuous delivery & deployment). Förutom att tjänsterna förstås är till för att underlätta för kundens kunder handlar det också ofta om att bygga smarta java-applikationer som gör att kundens egna utvecklare tycker att det är kul att jobba, säger Daniel.

Öppenhet en grund för hela företaget

Valet att jobba med Open Source, öppen källkod, är inte bara viktigt för Daniel. Det är ett synsätt som hela RedBridge bygger på. Öppen källkod bidrar till samhällets teknikutveckling. Möjligheten att se vad andra smarta personer gjort och tänkt plus att man själv bidrar och delar med sig driver fram ständiga förbättringar, förklarar han och fortsätter:

Med öppenheten finns möjligheten att jobba mer standardiserat och kostnadseffektivt. Dessutom låser man inte in sig. Långsiktigt är det bra för kunden och väl investerade pengar.

Inlåsningar kan bli dyrt

Daniel har sett många verksamheter bygga in i sig i ett hörn genom att köpa stängda lösningar som det sen blir svårt att ta sig ur. Man kanske betalar enorma pengar bara för support och underhåll eftersom det inte finns någon källkod att titta på. Om man i slutänden inte är nöjd med hur ett stängt system fungerar återstår bara att byta till ett helt nytt system med allt vad det kostar.

Open Source lockar rätt medarbetare

Dessutom tycker de flesta utvecklare att det är roligt att jobba med Open Source. Både för friheten och för att man bidrar till ett större sammanhang och hela teknikutvecklingen. Genom att välja öppenhet är det alltså lättare att attrahera de bästa medarbetarna. Så hur ska man vara för att passa in hos RedBridge? Daniel svarar: Drivna människor som vill dela med sig av den kunskap de har och som gärna lyssnar på vad andra har att säga. För när alla lär sig mycket driver vi utvecklingen framåt tillsammans.

Ölbryggning: också en slags utveckling

När Daniel inte löser utmanande problem på jobbet tar han hand om sina barn på 3 och 5 år. Men det händer också att han kodar på egna, mindre projekt vid sidan av. Eller så brygger han eget öl. Fritidsintresset kanske inte är så förvånande om man vet att han är född i en av ölkulturens starkaste fästen, Tyskland.

Stefan Andersson tycker att Daniels ölbryggning speglar hur han jobbar. Han är nyfiken och vågar testa saker. Det som inte blir bra lämnar han och det som blir lyckat jobbar han vidare med. Det gör att han hittar nya smaker som andra skulle ha missat, och till slut kan leverera något utöver det vanliga.

FAKTA

Öppen källkod (Open Source)

När källkoden är öppen kan vem som helst se hur en produkt eller lösning är byggd, använda koden och ändra den för att utveckla egna varianter. Alla som vill kan lära sig hur produkten är byggd hela vägen ner till kärnan och till och med förbättra den. Det är en av de stora fördelarna med öppen källkod: när alla kan läsa och granska den kan buggar och fel lättare hittas och åtgärdas. Kring öppen källkod skapas ofta stora communities av utvecklare som kan dela med sig av erfarenheter och sprida förslag på förbättringar. Motsatsen kallas en proprietär lösning, en produkt som du köper av exempelvis Microsoft eller IBM.

Investerar du i en sådan och produktens ägare bestämmer sig för att lägga ner den, då får du byta produkt oavsett hur många timmar du har plöjt ner i att få den att fungera i din verksamhet. Exempel på öppen källkod är webbläsaren Firefox, operativsystemet Linux, mobil-operativsystemet Android och programmeringsplattformen Java.

Öppna standarder

Till skillnad från öppen källkod är öppna standarder inte programvara utan regler och dokument som styr hur något ska byggas och fungera. Exempel på öppna standarder är HTML och TCP/IP som är publicerade av organisationerna World Wide Web Consortium (W3C) respektive Internet Engineering Task Force (IETF). Båda dessa standarder är grundläggande byggstenar för Internet. De styr hur vi bygger webbplatser, hur de fungerar och kommunicerar med varandra. Även Java EE/Jakarta EE är en öppen standard som har möjliggjort att många Javaapplikationer har kunnat leva länge oavsett vilken leverantör man har valt för att driva appen.

Relaterade inlägg

Opsdis blir en del av RedBridge

Nyhetsbrev
Pressrelease
Bereder vägen för snabbare utveckling med potential att leverera både bredd och expertis inom contai...

RedBridge går samman med Binero

Nyhetsbrev
Pressrelease
För att skapa ett komplett erbjudande inom digital infrastruktur och modern applikationsutveckling.